Line of Soundness

Line of Soundness

Popov

Copyright © Alle rechten voorbehouden

De vacht van een newfoundlander


De dikke vacht van de Newfoundlander vergt vrij veel onderhoud.

Tenminste wekelijks moet hij helemaal doorgekamd worden om klitten te voorkomen en genoeg lucht in de vacht te laten.

Begin daarbij onderaan de achterpoten en kam laag voor laag steeds stukjes verder naar boven en naar voren goed uit.

Let extra op plekken waar het haar makkelijk klit, zoals in de oksels en achter het oor.Knip haar dat onder de voetzolen en boven de tenen uitsteekt weg. Daarnaast kunt u de vacht dagelijks borstelen. Ook kan het zinvol zijn de vacht wekelijks door te blazen met een sterke föhn ofwaterblazer zodat het vuil en vocht eruit worden geblazen, er lucht in komt en de vacht niet gaat stinken en broeien.

Als de hond in de rui is, kunt u een harkje gebruiken om de grote hoeveelheden losse ondervacht te verwijderen. Gebruik de hark niet buiten de rui om want dan beschadigt u de vacht en trekt u haren los, wat het ruipatroon verstoort. U kunt ook de hulp van een trimsalon inschakelen. Daar kan men u ook laten zien hoe u de vacht goed kunt onderhouden en doorkammen.

Scheer de vacht nooit, ook niet als er klitten zijn of als u denkt dat uw hond het snel warm heeft, want dat vernielt de vachtstructuur. Dat maakt de vacht moeilijk te onderhouden en minder luchtig, waardoor de hond het juist eerder warm krijgt en wat bovendien risico geeft op huidklachten. Overweegt u castratie van uw Newfoundlander, bedenk dan dat ook dit de vacht wolliger en moeilijker te onderhouden kan maken.

Controleer regelmatig de nagels, bekijk het gebit en controleer de oren en ogen.


Was en blaasmetode

Bij de rassen met veel ondervacht, proberen mensen er vaak zoveel mogelijk wol uit te borstelen. Maar hierdoor gaat de hond vaak nog meer haar verliezen, want met het borstelen kunnen we geen onderscheid maken tussen nieuwe, gezonde haren en oude dode haren. Onze borstels zien dat onderscheid jammer genoeg niet. Als we veel intacte haren mee uittrekken, dan komen die haren in een andere vachtgroeicyclus te zitten dan voorheen en dan krijg je honden die nagenoeg het hele jaar door in de rui zijn. Ondertussen is er een betere manier om de losse wol te verwijderen en dat is met de was- en blaasmethode. De hond gaat dan meteen in bad en krijgt 2 wasbeurten met shampoo en balsem. Het is belangrijk dat de hond voldoende lang in bad zit (minimum 20 minuten), want door het weken en masseren komen de dode haren los te zitten en zullen er al veel achter blijven in het bad. Vervolgens wordt de hond eerst gedroogd met handdoeken en dan wordt het haar verder gedroogd met een zeer krachtige waterblazer. Die blaast niet enkel de haren droog, maar ook de resterende losse wolharen zullen op die manier er mee uitgeblazen worden. Dit gebeurt allemaal zonder borstels te gebruiken. Op die manier wordt het dode haar er dus uitgehaald zonder de andere haren te beschadigen of uit te trekken. Deze methode is veel huid- en vachtvriendelijker dan ontwollen en föhnen. De vacht wordt ook een stuk luchtiger en de verzorging thuis zal makkelijker worden. 

Wat niet goed is voor de hondenvacht zijn Materialen die te veel haren uit de vacht trekken.

Denk hierbij aan: furminator, rubberen borstels/handschoenen, fijngetande kammen, ontwolborstels, kammen met mesjes. Verliest uw hond te veel haar, breng hem/haar dan eens naar de trimsalon en laat hem/haar wassen met een was- en blaasmethode.