Handige weetjes

Klik voor meer informatie

Copyright © Alle rechten voorbehouden

Bij erg warm weer betekent het dat je extra op je hond moet letten.


Dat je een hond niet in de auto moet laten zitten, zou iedereen onderhand wel moeten weten!


Toch gebeurd dit nog steeds. Vaak wordt onderschat hoe snel de temperatuur op loopt in de auto maar honden kunnen op meer manieren oververhit raken.


Niet alleen voor honden, maar ook andere huisdieren want voor hen allen kan oververhitting zelfs dodelijk zijn.


Hoe merk je dat een dier het te warm heeft?


De slijmvliezen zijn rood, het dier voelt heet aan, ademt snel, wil vaak niet eten en is lusteloos. Honden kunnen gaan braken. 


Wat kun je doen?


Breng je dier naar een koele plek en zorg voor vers drinkwater. Honden kan je nat maken, doe dat vooral bij kop, oren, hals en poten.

Gebruik geen ijskoud water; daardoor trekken bloedvaten samen en wordt het nog

moeilijker om lichaamswarmte kwijt te raken.


Hitteshock


Is de oververhitting ernstig, dan kan je hond een hitteshock krijgen. Dit herken je aan snelle hartslag en ademhaling, en niet of nauwelijks reageren op prikkels. In dat geval moet je direct de dierenarts bellen en beginnen met koelen!

Honden kunnen hun warmte alleen kwijt door te hijgen. Behalve in hun voetzooltjes hebben ze nergens zweetklieren. Zorg ervoor dat je hond bij warm weer een plek in de schaduw heeft en beschikt over voldoende vers drinkwater.


Hoe koel je honden af?


Als je hond van zwemmen houdt, is dat een prima manier om af te koelen. Er zijn voor honden ook speciale koelteproducten te krijgen, zoals een koeltematje of koelte-halsband. Zorg er wel voor dat de hond niet op het materiaal kauwt, dus gebruik het alleen als je een oogje in het zeil kunt houden.

Let bij honden met een dunne vacht op verbranding en smeer dun behaarde plekken eventueel in met zonnebrandcrème. Maak geen lange wandelingen in de hitte, maar plan deze aan het begin of eind van de dag.

Het asvalt wordt veel te heet voor zijn voetjes


Ga zeker niet met je hond fietsen in de zon en laat hem nooit achter in de auto, waar de temperatuur razendsnel kan oplopen. Zelfs een schaduwplek en open raam voorkomen niet dat hij uitdroogt. Dit kan al na tien minuten fataal zijn!